niedziela, 26 lutego 2012

Półkruche rurki z marmoladą.

Na tego typu półkruche ciasto przepis widziałam już na kilku blogach, ale ja znalazłam go w książce kucharskiej "Kuchnia Polska" z 1958 roku. Książka ta zawiera mnóstwo przepisów typu: potrawy z koniny, budyń z szynki,makaron fabryczny, cietrzew duszony i wiele wiele innych, również i takich jak ten właśnie- łatwy i prosty.
Ciasto to robi się szybko i łatwo i ciastka niestety jeszcze szybciej znikają.
W przepisie podane jest masło ale mi o wiele lepiej smakuje z Kasią.

Potrzebujemy:

25 dag mąki
25 dag twarogu półtłustego
25 dag masła lub Kasi
1 jajko
marmolada
ewentualnie cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z masłem, dodajemy twaróg, jajko i zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, kroimy na kwadraty około 7 cm. Na jeden bok układamy marmoladę, rolujemy kwadracik i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem- moje jednak nie doczekały się cukru....







3 komentarze:

  1. Ja robię podobne tylko zamiast twarogu dodaję śmietanę. Twoje pięknie wyszły:)pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty przepis, a taki smakowity i efektowny:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie takie przepisy są najlepsze- proste i szybkie...

    OdpowiedzUsuń