niedziela, 19 lutego 2012

Kremowa zupa ziemniaczano-warzywna.

Bardzo lubię zupy  a w szczególności przecierane. Za to moi panowie niekoniecznie....
Ich największą zaletą jest to że robi się je bardzo szybko i nie potrzebują dużo składników.
Zupa jest bezmięsna więc jako alternatywę proponuję kabanosiki.
Przepis na podstawie tej zupki.


Potrzebujemy:

1 kg ziemniaków
1 litr wody lub wywaru
1 duża marchewka
korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
4 ząbki czosnku
250 ml mleka
200 ml śmietanki kremówki
150 g tartego sera
2 żółtka
pęczek natki pietruszki
grzanki
75 g masła
sól, biały pieprz, trochę majeranku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy wszystko pod przykryciem około 20 min. Po zagotowaniu wszystko miksujemy.
Mleko i połowę śmietanki podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy potarty ser i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia sera. Masę wlewamy do zmiksowanych warzyw i  przyprawiamy. Żółtka mieszamy z pozostałą śmietanką i wlewamy do zupki, nadal podgrzewamy ale nie gotujemy.
Zupę podajemy z grzankami, posypaną pokrojoną pietruszką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz