środa, 30 listopada 2011

rogaliki z jabłkami.

Przepis na pyszne,lekkie i delikatne rogaliki z jabłkami od koleżanki z pracy. Robi je się szybko i jeszcze szybciej zjada. Ciasto nie jest słodkie, więc jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to musicie dodać więcej cukru. Myślę też, że jest to idealne ciasto na paszteciki.

Potrzebujemy:
kostka Kasi lub masła
3 dag drożdży
1 łyżka cukru
około pół szklanki kwaśnej śmietany 12%
3 szkl. mąki
2 jajka- osobno żółtka i białka
około 4 jabłek średniej wielkości
cukier do posypania rogalików

Przygotowanie:

W szklance mieszamy żółtka z drożdżami i śmietaną. Dodajemy do mąki posiekanej z masłem. wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 24 godziny (moje stało ok.4 godz.)
Z całości odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 6-8 części. Na każdy trójkącik kładziemy cząstkę jabłka,  zwijamy w kształt rożka. Każdy rogalik smarujemy ubitym białkiem i posypujemy cukrem kryształem lub brązowym. Pieczemy w 180 stopniach około 30 min.

Zamiast cząstek w całości robiłam też jabłka pokrojone w cienkie plasterki, posypane cukrem i cynamonem. Pycha....









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz