Kaszka dzięki ubitej pianie z białek jest bardzo puszysta. Dodajemy jeszcze ulubione owoce- najlepsze są oczywiście jagody ale dzisiaj są wiśnie bo do piwnicy jakoś za daleko było....
Potrzebujemy:
1 litr mleka
8 łyżek kaszy mannej
4 jajka
opakowanie cukru waniliowego
ulubione owoce
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko. Do podgrzanego mleka wsypujemy kaszkę i cukier waniliowy. W trakcie gotowania co jakiś czas mieszamy mleko żeby nam się kluski nie porobiły z kaszy.
Ubijamy pianę z białek. Jak już nam się mleko zagotuje to wyłączamy gaz i wlewamy żółtka i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość. Ugotowaną kaszkę przekładamy do miseczek i dekorujemy owocami. Możemy dodać cukier do smaku....
uwielbiam kaszę mannę , jutro zrobię ja na śniadanie. Nie znałam tej wersji z jajkami
OdpowiedzUsuńu mmnie manna dziś w gofrach ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję,że smakowała...
OdpowiedzUsuń