poniedziałek, 30 stycznia 2012

Ryż po chińsku

Danie "ryż po chińsku" to chyba bardzo szerokie pojęcie i każdy przygotowuje je na swój sposób, dodając ulubione dodatki.
Podstawą jest oczywiście ugotowany ryż i pierś kurczaka marynowana w sosie sojowym. A kombinacja warzyw może być jak najbardziej dowolna. Pychotka...


Potrzebujemy:

ugotowany ryż
pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1średnia marchewka
kawałek pora
garść konserwowej kukurydzy
garść konserwowego groszku
sos sojowy
około 1 łyżki startego,świeżego imbiru

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Gotujemy ryż. W między czasie kroimy marchewkę w kostkę, podsmażamy na patelni (przez około 5 min.). Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego pora. Przesmażamy wszystko razem. Podsmażone warzywa przekładamy do miseczki i na tej samej patelni smażymy pierś z kurczaka. Kiedy wszystkie składniki mamy już przygotowane mieszamy je w garnku lub na patelni. I danie gotowe....

2 komentarze:

  1. Jutro ryż z warzywami i kurczakiem na obiad ;-) Co prawda warzywa z mrożonek, ale pokuszę się o większą ilość marchwii i dodam sosu sojowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie polecam. Zapomniałam wpisać,że dodaję też kawałek startego świeżego imbiru. Na takie mrozy jak teraz to fajne, rozgrzewające danie.

    OdpowiedzUsuń