piątek, 21 września 2012

Sałatka kijowska.

Jeżeli ktoś lubi wędzoną makrelę w połączeniu z ryżem i majonezem to ta sałatka jest dla niego...Nie wiem dlaczego nazywa się "kijowska", może to na tej samej zasadzie co "sałatka włoska" lub "ryba po grecku". W każdym razie nam bardzo smakuje a szczególnie Synowi mojemu który żadnych sałatek nie jada....
Przepis znalazłam na opakowaniu pieprzu.

Potrzebujemy:

2 szklanki ugotowanego ryżu lub dwa ugotowane woreczki
1 puszka kukurydzy
1 wędzona makrela (na taką porcję ryżu musi być naprawdę spora albo dajemy dwie)
1-2 ogórki konserwowe
1 cebula
majonez
do smaku sól i pieprz

Przygotowanie:

Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, dzielimy na małe kawałki. Osączmy kukurydzę, cebulę kroimy na małe kawałki. Wszystko łączymy razem z ryżem, majonezem i przyprawiamy solą i pieprzem.






9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dokładnie, przepyszna i do tego prosta do zrobienia...

      Usuń
  2. Moje smaki, więc na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis - jakoś nie umiem sobie wyobrazić tego połączenia składników ale cóż trzeba kombinować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Mi też trudno było połączyć makrelę z ryżem ale wbrez obawom jest bardzo udane. jeżeli jadłaś tuńczyka w sałatce z ryżem to może będze Ci łatwiej wyobrazić sobie ten smak...

      Usuń