sobota, 29 września 2012

Ciasteczka migdałowe.

Ten przepis na zrobienie czekał już chyba jakieś pół roku...W związku z tym, że niestety mam od jakiegoś czasu zepsuty piekarnik- dało się jeszcze w nim upiec takie ciasteczka. Przepis jest z opakowania po brązowym cukrze. Zmieniłam składnik podstawowy bo w oryginale są mielone orzechy ...
Ciasteczka idealne do kawy, na pogaduchy, do ciekawej książki lub filmu....

Potrzebujemy:

200 g cukru brązowego
200 g miękkiego masła
200 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków (dałam kardamon)
1 żółtko
2 łyżki mleka
150 g mielonych migdałów (w przepisie są orzechy)

Przygotowanie:

Masło miksujemy z brązowym cukrem i przyprawami, dodajemy żółtko i mleko. Dosypujemy mielone migdały (orzechy) i mąkę. Dokładnie ugniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i formujemy wałki około 20 cm. zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto jest dosyć klejące więc nie da się z nich wycinać ciastek foremkami.
Każdy z wałeczków kroimy na talarki. kładziemy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180-190 st. około 15 min.




1 komentarz:

  1. Fajne zarówno w wersji migdałowej, jak i orzechowej :)

    OdpowiedzUsuń