wtorek, 22 lutego 2011

Rogaliki

Przepis, z którego robię rogaliki mam od bardzo dawna. I właściwie nigdy nie próbowałam robić z innego. Ponieważ do ciasta nie dodaje się cukru, nadaje się ono również do pasztecików.
Rogaliki to jedna z ulubionych słodkości moich chłopaków.


Potrzebujemy:
10 dag drożdży
1 palma
1 kwaśna śmietana
60 dag mąki
2 żółtka
marmolada

Przygotowanie:
Przesiać mąkę na blat. Rozpuścić palmę i wlać ją do mąki. Rozkruszyć drożdże i dodać do mąki, dodać śmietanę i żółtka. Wszystko dobrze zagnieść i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 5-6 części, rozwałkować, podzielić na 6-8 części, położyć marmoladę i zwijać rogaliki. Piec ok.15-20 min. w 180 st.
Wierzch rogalików można posmarować lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz