sobota, 29 września 2012

Ciasteczka migdałowe.

Ten przepis na zrobienie czekał już chyba jakieś pół roku...W związku z tym, że niestety mam od jakiegoś czasu zepsuty piekarnik- dało się jeszcze w nim upiec takie ciasteczka. Przepis jest z opakowania po brązowym cukrze. Zmieniłam składnik podstawowy bo w oryginale są mielone orzechy ...
Ciasteczka idealne do kawy, na pogaduchy, do ciekawej książki lub filmu....

Potrzebujemy:

200 g cukru brązowego
200 g miękkiego masła
200 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków (dałam kardamon)
1 żółtko
2 łyżki mleka
150 g mielonych migdałów (w przepisie są orzechy)

Przygotowanie:

Masło miksujemy z brązowym cukrem i przyprawami, dodajemy żółtko i mleko. Dosypujemy mielone migdały (orzechy) i mąkę. Dokładnie ugniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i formujemy wałki około 20 cm. zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto jest dosyć klejące więc nie da się z nich wycinać ciastek foremkami.
Każdy z wałeczków kroimy na talarki. kładziemy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180-190 st. około 15 min.




piątek, 21 września 2012

Sałatka kijowska.

Jeżeli ktoś lubi wędzoną makrelę w połączeniu z ryżem i majonezem to ta sałatka jest dla niego...Nie wiem dlaczego nazywa się "kijowska", może to na tej samej zasadzie co "sałatka włoska" lub "ryba po grecku". W każdym razie nam bardzo smakuje a szczególnie Synowi mojemu który żadnych sałatek nie jada....
Przepis znalazłam na opakowaniu pieprzu.

Potrzebujemy:

2 szklanki ugotowanego ryżu lub dwa ugotowane woreczki
1 puszka kukurydzy
1 wędzona makrela (na taką porcję ryżu musi być naprawdę spora albo dajemy dwie)
1-2 ogórki konserwowe
1 cebula
majonez
do smaku sól i pieprz

Przygotowanie:

Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, dzielimy na małe kawałki. Osączmy kukurydzę, cebulę kroimy na małe kawałki. Wszystko łączymy razem z ryżem, majonezem i przyprawiamy solą i pieprzem.