poniedziałek, 16 lipca 2012

Tarta z jabłkami i rabarbarem.

Kolejny przepis który długo czekał na swoją kolej. A szkoda,bo rabarbar już się skończył a tarta jest przepyszna.
Przepis pochodzi z tej strony, która bardzo ujęła mnie zdjęciami.

Potrzebujemy:

na ciasto:
30 dag mąki
60 g cukru pudru
kostka masła
1 jajko
1żółtko
1 łyżka wody
szczypta soli

na nadzienie:
2 obrane jabłka
5 obranych łodyg rabarbaru
3 łyżki dżemu truskawkowego (ja miałam wiśniowy)
2 łyżeczki cukru waniliwego
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół szklanki wody

Przygotowanie:

Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej wszystkie składniki na ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki.

Jabłka i rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę i  dokładamy resztę składników potrzebnych do zrobienia nadzienia. Wszystko gotujemy około 20-25 min, co jakiś czas mieszamy.
Na opruszonej stolnicy rozwałkowujemy 3/4 ciasta i  wykładamy nim tartę  o średnicy 25 cm. Całość nadzienia przekładamy na ciasto, wyrównujemy.Z pozostałej części ciasta wykrawamy długie paski, które układamy na kształt kratki. Pieczemy około 45 min.w temp. 180 st.
Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





4 komentarze:

  1. Ja jeszcze czasem widuję rabarbar, więc nie jest tak źle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam wciąż taki piękny rabarbar w ogrodzie - część trafi do takiej tarty:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałabym chociaż mały kawałek ogródka w którym rósł by rabarbar i nie tylko....

      Usuń
  3. nadzienie wygląda absolutnie OBŁĘDNIE *___*

    OdpowiedzUsuń