sobota, 26 maja 2012

A na śniadanie-kasza.....

Lubicie kaszę? Ja bardzo... Najczęściej jemy ją do obiadu zamiast ziemniaków, czasami nie zdając sobie sprawy z tego jakie dobrodziejstwa zawiera. Jest dobrym posiłkiem energetycznym(głównym składnikiem energetycznym jest skrobia), zawiera około 10-11% białka,nie zawiera glutenu. Można ją jeść na zimno i ciepło, jako posiłek na śniadanie, na obiad i na kolację.
U mnie dzisiaj w wersji śniadaniowej i na ciepło. Osobiście nie przepadam za kaszą gryczaną( która zawiera najwięcej białka) dlatego wybieram  kaszę jęczmienną albo jaglaną.

Potrzebujemy: 

pół paczki ugotowanej kaszy
kawałek pora
1 mała marchewka
kilka plasterków kiełbasy
trochę natki pietruszki
3-4 koktajlowe pomidorki
oliwa do smażenia


Przygotowanie:

Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w cienkie paski, kiełbasę tniemy na kawałki i podsmażamy wszystko na oliwie. Dodajemy kaszę, chwilę razem podsmażamy, na koniec dodajemy pokrojone pomidorki i posypujemy natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz