wtorek, 27 marca 2012

Zapiekane gruszki z żurawiną i serem pleśniowym.

Szybki pomysł na przekąskę, podwieczorek lub kolację z dobrym winem....
Podpatrzone z biedronkowej gazetki.
Na zdjęciu może nie prezentują się jakoś specjalnie ale to jedzonko z serii lepiej smakuje niż wygląda....

Potrzebujemy:

2 gruszki
konfitura żurawinowa
ser pleśniowy
2 łyżki cukru
1,5 litra wody
pieczywo z masłem czosnkowym

Przygotowanie:

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki i łyżeczką usuwamy gniazda nasienne tak, aby powstały półokrągłe wgłębienia.
Wkładamy gruszki do garnka z wodą i cukrem, gotujemy je około 10 min. Ugotowane połówki przekładamy do żaroodpornego naczynia, na środek każdej połówki nakładamy konfiturę i przykrywamy drobno pokrojony serem pleśniowym. Zapiekamy w piekarniku około 15 min, w temp. 180 st.
Podajemy z gorącym pieczywem czosnkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz