środa, 15 czerwca 2011

Chałka czy ...chała...?

Bardzo lubię blog Lo, szczególnie Jej pomysły na wszelkie pieczywo. Dzisiaj podaję przepis na skandynawską chałkę czyli pullę.
Nie wiem jak u Was ale u mnie jeżeli chodzi o tego typu wypieki, tzn. jakieś zgrabne zawijańce, np. makowce to  zawsze wychodzą ogromne. I tak było tym razem... Dlatego też wypiek ten uzyskał miano CHAŁY- oczywiście nazwa ta jest nadana przez moich chłopaków...
W przepisie jest mąka pszenna ale ja dodałam mąkę pełnoziarnistą Lubelli i chyba nie był to najlepszy pomysł- pszenna mąka pasuje lepiej.

Potrzebujemy:
30 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
100 g cukru pudru lub drobnego (ja dałam drobny)
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (niestety nie dodałam bo nie miałam)
2 lekko ubite jajka
700 g mąki pszennej lub chlebowej
100 g masła w temp. pokojowej
50 g rodzynek (ponieważ nie lubimy, nie dodałam)
30 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Do miski wlać ciepłe mleko i drożdże, wymieszać. Dodać cukier, kardamon, sól i 3/4 ilości jajek (reszta potrzebna będzie do posmarowania gotowej chałki). Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy masło i ponownie wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić aby podwoiło swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 200 st.
Do ciasta dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej utworzyć wałek ok. 50 cm. Zapleść jak warkocz, przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi i piec na złoto 20-30 min. Ostudzoną chałkę posypać cukrem pudrem.


Kawałki chałki można posmarować masłem, dżemem lub nutellą.

poniedziałek, 13 czerwca 2011

Muffiny z otrębami.

Przepis ten znalazłam na opakowaniu otrębów pszennych Kupca. Na obrazku wyglądały całkiem, całkiem więc spróbowałam...

Potrzebujemy:

1 kostka margaryny
1/2 szkl. miodu lub cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 szkl. mąki
2/3 szkl. otrąb
1 jajko
4 średnie jabłka obrane i starte na średnich oczkach tarki
ok. pół szkl. bakalii

Przygotowanie:
Do margaryny dodać cukier lub miód, jajko i utrzeć. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, otręby,jabłka i bakalie. Delikatnie wymieszać (krótko). Piec ok. 30 min. w temp. 200 st.

czwartek, 9 czerwca 2011

Kruche babeczki

No i znowu mnie długo tu nie było... z tego samego powodu co wcześniej, czyli braku czasu Fotografa.
Ale to nic, dzisiaj "nadejszła wiekopomna chwila" i mam nadzieję zaprezentować  w czerwcu trochę więcej przepisów.
Zacznę od kruchych babeczek.  Jedne są z nadzieniem z serka mascarpone a drugie z masą z mleka w proszku (oczywiście teraz nie pamiętam z jakiego przepisu korzystałam ).
Ciasto na babeczki od dłuższego czasu leżało w zamrażarce, bo to pozostałości po spodzie do sernika. Do babeczek można użyć jakiegokolwiek ciasta kruchego, które Wam najbardziej odpowiada. Można też oczywiście użyć gotowych babeczek i pewnie będą się ładniej prezentowały ale zawsze większa satysfakcja że się coś zrobiło samemu.


Babeczki z masą z serka mascarpone:

Potrzebujemy:
-czekolada, mleczna lub gorzka, w zależności od upodobań
-250 g serka mascarpone
-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Czekoladę rozpuścić, płynną dodać do serka ucierając, łączymy z cukrem i wanilią i wstawiamy do lodówki.



Babeczki z masą z mleka w proszku:
Potrzebujemy:
-150 g Kasi
-150 g cukru pudru
-75 g mleka w proszku
-2 łyżki wody.

Kasię rozpuścić, dodać wodę,cukier, i przesiane mleko w proszku. Całość podgrzewać mieszając, aż wszystkie składniki się połączą a masa będzie gładka i gęsta. Wlać ciepłą masę do babeczek.