Ciasteczka idealne do kawy, na pogaduchy, do ciekawej książki lub filmu....
Potrzebujemy:
200 g cukru brązowego
200 g miękkiego masła
200 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków (dałam kardamon)
1 żółtko
2 łyżki mleka
150 g mielonych migdałów (w przepisie są orzechy)
Przygotowanie:
Masło miksujemy z brązowym cukrem i przyprawami, dodajemy żółtko i mleko. Dosypujemy mielone migdały (orzechy) i mąkę. Dokładnie ugniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i formujemy wałki około 20 cm. zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto jest dosyć klejące więc nie da się z nich wycinać ciastek foremkami.
Każdy z wałeczków kroimy na talarki. kładziemy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180-190 st. około 15 min.
Fajne zarówno w wersji migdałowej, jak i orzechowej :)
OdpowiedzUsuń