poniedziałek, 5 marca 2012

Chlebek juliański

Małgorzata Musierowicz to ulubiona autorka mojej wczesnej jak i tej obecnej, młodości. Tylko nie wiem czemu nie mam żadnej Jej książki z przepisami... Aż wstyd....
W związku z powyższą akcją zakupiłam książkę "Całuski pani Darling" i oto jest pierwszy przepis....
Ciasto drożdżowe, leciutkie i miękkie w środku, z chrupiącą skórką z wierzchu. Do środka można wrzucić podsmażone pieczarki (jak u mnie), pomidorki, kiełbaskę itd.

Potrzebujemy:

2 ząbki czosnku
2,5 dag drożdży
pół łyżeczki cukru
około pół szkl. mleka
pół kilo mąki
1/4 kostki masła lub margaryny (roztopionej i ostudzonej)
2 łyżki oliwy
1 żółtko
3 pieczarki
pół średniej cebuli


Przygotowanie:

Umyte i starte na dużych oczkach tarki pieczarki podsmażamy z pokrojoną cebulką.
 2 ząbki czosnku rozcieramy ze szczyptą soli. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Do miski wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę i 2 łyżki oliwy.  Dorzucamy czosnek, mleko z  drożdżami i ewentualne nadzienie. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto będzie na tyle gładkie żeby odstawało od ścianek miski- zostawiamy do wyrośnięcia.Gdy już urośnie wkładamy je do formy, najlepiej keksowej, wysmarowanej tłuszczem. Wierzch naszego chlebka smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy ulubionymi ziołami (ja to pominęłam).
Pieczemy chlebek w temp. 2oo st. aż wyrośnie, popęka i ślicznie się zarumieni.





8 komentarzy:

  1. Ja też uwielbiam Musierowicz, mimo, że nastoletnie lata już za mną to do tej pory czytam każdą nową książkę Jeżycjady :) Wspaniały chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do dodania wpisu do akcji http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/domowe-pieczywo-w-godzine. Wklej koniecznie banerek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny i wygląda niesamowicie apetycznie:)
    Prosiłabym tylko dodać banerek akcji do wpisu:)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też czekam na każdą nową pozycję Pani Małgorzaty, a chlebek jest na prawdę puszysty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja mam jeszcze pytanie, na jakiej "opcji" pieczesz chlebek: termoobieg, góra-dół? Bo ja nigdy nie wiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę góra-dół około 30 min.Pozdrawiam i życzę pysznego wypieku.

      Usuń
  6. Właśnie zabrałam się za pieczenie i czy w przepisie przewidziana jest jakaś ilość płynu czyli ciepłej wody? Dodałam "na oko" bo konsystencja surowego jeszcze ciasta trochę suchą mnie się wydała...

    OdpowiedzUsuń