Na tego typu półkruche ciasto przepis widziałam już na kilku blogach, ale ja znalazłam go w książce kucharskiej "Kuchnia Polska" z 1958 roku. Książka ta zawiera mnóstwo przepisów typu: potrawy z koniny, budyń z szynki,makaron fabryczny, cietrzew duszony i wiele wiele innych, również i takich jak ten właśnie- łatwy i prosty.
Ciasto to robi się szybko i łatwo i ciastka niestety jeszcze szybciej znikają.
W przepisie podane jest masło ale mi o wiele lepiej smakuje z Kasią.
Potrzebujemy:
25 dag mąki
25 dag twarogu półtłustego
25 dag masła lub Kasi
1 jajko
marmolada
ewentualnie cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z masłem, dodajemy twaróg, jajko i zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, kroimy na kwadraty około 7 cm. Na jeden bok układamy marmoladę, rolujemy kwadracik i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem- moje jednak nie doczekały się cukru....
Ja robię podobne tylko zamiast twarogu dodaję śmietanę. Twoje pięknie wyszły:)pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńProsty przepis, a taki smakowity i efektowny:) Pycha!
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie przepisy są najlepsze- proste i szybkie...
OdpowiedzUsuń