Święta zbliżają się coraz większymi krokami a ja proponuję jeszcze dwa rodzaje ciasteczek, które wypróbowałam i będę jeszcze piekła.
Pierwsza propozycja to ciasteczka pomarańczowo czekoladowe z przepisu Bei, moje w kształcie motylków a drugie to ciasteczka cynamonowe Doroty, które to widziałam już wypróbowane na kilku blogach.
Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe.
Połączenie czekolady i pomarańczy to chyba najlepsze połączenie na święta. Podczas pieczenia rozchodzi się po mieszkaniu niesamowity zapach pomarańczy i zaraz po upieczeniu trzeba szybko chociaż jedno ciastko zjeść, żeby przekonać się czy jest tak dobre jak dobrze pachnie...
Potrzebujemy:
150 g masła
100 g cukru
2 żółtka
otarta skórka z jednej pomarańczy
50 g gorzkiej czekolady
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 g mąki
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło utrzeć w misce, dodać do niego cukier, żółtka i sól i ucierać do białości. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, pokrojoną w kostkę czekoladę i otartą skórkę z pomarańczy. Na koniec wsypujemy partiami mąkę. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, uformować kulkę, zawinąć ją w folię i włożyć na około 30 min do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Ciasto rozwałkować na grubość około 7 mm, podsypując lekko mąką. Wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 11 minut. Gdy przestygną można ozdobić rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Kruche cynamonowe gwiazdki w mlecznej czekoladzie.
Kolejne ciastka też są bardzo aromatyczne i bardzo kruche. Trochę ciężko robiło mi się ciasto ale jeżeli macie dobre miksery to nie ma problemu. Ja ciasto wyrabiałam ręcznie. I trzeba je dobrze podsypać mąką przy wałkowaniu i wałkować raczej na mniejsze porcje.
Potrzebujemy:
180 g zimnego masła
90 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cynamonu
40 g mąki ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej lub mąki ryżowej
szczypta soli
mleczna czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać szybko nożem, wyrobić ciasto i uformować kulę. Owinąć ciasto folią spożywczą i na pół godziny wkładamy do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 4 mm. Wykrawamy ulubione kształty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 st. około 15 min.
Po ostudzeniu ciasteczek ozdabiamy je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie mlecznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz