Potrzebujemy:
kostka Kasi lub masła
3 dag drożdży
1 łyżka cukru
około pół szklanki kwaśnej śmietany 12%
3 szkl. mąki
2 jajka- osobno żółtka i białka
około 4 jabłek średniej wielkości
cukier do posypania rogalików
Przygotowanie:
W szklance mieszamy żółtka z drożdżami i śmietaną. Dodajemy do mąki posiekanej z masłem. wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 24 godziny (moje stało ok.4 godz.)
Z całości odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 6-8 części. Na każdy trójkącik kładziemy cząstkę jabłka, zwijamy w kształt rożka. Każdy rogalik smarujemy ubitym białkiem i posypujemy cukrem kryształem lub brązowym. Pieczemy w 180 stopniach około 30 min.
Zamiast cząstek w całości robiłam też jabłka pokrojone w cienkie plasterki, posypane cukrem i cynamonem. Pycha....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz