czwartek, 9 czerwca 2011

Kruche babeczki

No i znowu mnie długo tu nie było... z tego samego powodu co wcześniej, czyli braku czasu Fotografa.
Ale to nic, dzisiaj "nadejszła wiekopomna chwila" i mam nadzieję zaprezentować  w czerwcu trochę więcej przepisów.
Zacznę od kruchych babeczek.  Jedne są z nadzieniem z serka mascarpone a drugie z masą z mleka w proszku (oczywiście teraz nie pamiętam z jakiego przepisu korzystałam ).
Ciasto na babeczki od dłuższego czasu leżało w zamrażarce, bo to pozostałości po spodzie do sernika. Do babeczek można użyć jakiegokolwiek ciasta kruchego, które Wam najbardziej odpowiada. Można też oczywiście użyć gotowych babeczek i pewnie będą się ładniej prezentowały ale zawsze większa satysfakcja że się coś zrobiło samemu.


Babeczki z masą z serka mascarpone:

Potrzebujemy:
-czekolada, mleczna lub gorzka, w zależności od upodobań
-250 g serka mascarpone
-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Czekoladę rozpuścić, płynną dodać do serka ucierając, łączymy z cukrem i wanilią i wstawiamy do lodówki.



Babeczki z masą z mleka w proszku:
Potrzebujemy:
-150 g Kasi
-150 g cukru pudru
-75 g mleka w proszku
-2 łyżki wody.

Kasię rozpuścić, dodać wodę,cukier, i przesiane mleko w proszku. Całość podgrzewać mieszając, aż wszystkie składniki się połączą a masa będzie gładka i gęsta. Wlać ciepłą masę do babeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz