sobota, 17 listopada 2012

Placuszki jabłkowe z cynamonem

Placuszki- racuszki dobre na śniadanie,  obiad, na podwieczorek i na kolację....Dawno ich nie robiłam a pomyślałam o nich bo od tygodnia biedne jabłka leżały sobie grzecznie w koszyku i nie mogły znaleźć nikogo kto by je chciał zjeść.
Oczywiście nie pamiętam jakie są dokładne proporcje, bo  tego typu ciasto robię zawsze "na oko". Konsystencja to gęste ciasto naleśnikowe. Ilość przypraw, cukru i jabłek jak najbardziej dowolna-)

Potrzebujemy:

około 2 szklanki mąki
maślanka
4 jabłka
1 jajko
2 czubate łyżki cukru brązowego lub zwykłego
1 łyżeczka cukru waniliowego
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, połowę trzemy na tarce o grubych oczkach a drugą połowę kroimy w cienkie plasterki (jak Wam się nie chce to można wszystko potrzeć).
Mąkę łączmy z maślanką na gęste ciasto i dodajemy resztę składników. Pieczemy placuszki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Można polać  słodką śmietanką.