poniedziałek, 18 czerwca 2012

Krakersy

Uwielbiam słodycze,chipsy, paluszki, krakersy. Jednym słowem wszystko to co jest kaloryczne i mało zdrowe. Dlatego też jak jakiś czas temu widziałam na blogach przepis na krakersy to wiedziałam, że trzeba je zrobić. Pewnie dużo mniej kalorii od kupnych nie mają ale są na pewno zdrowsze.Bardzo przydatne na czas futbolowych zmagań. Wprawdzie dla tych którzy kibicowali tylko biało-czerwonym ten czas już się skończył ale dla wiernych fanów piłki nożnej- jak Syn mój, trwa cały czas.
A przepis zaczerpnięty od Niebieskiej Pistacji.

Potrzebujemy:

1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
20 dag startego sera żółtego
pół łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej
2 jaja
łyżka śmietany (lub więcej, w zależności od ciasta)
przyprawy- tym razem  nie dodawałam ale warto dodać żeby krakersy miały wyraźniejszy smak, np.chili

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawami, solą. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki: żółtka, śmietanę, starty ser i zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię i na godzinę wkładamy do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy z niego kwadraty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym białkiem, można posypać ulubioną przyprawą- ja część posypałam sezamem. Pieczemy w 180 st około 20 min.








piątek, 15 czerwca 2012

Ciasteczka.

Zrobiłam je już jakiś czas temu ale odłożyłam gdzieś przepis i później nie mogłam go znaleźć. Ciastka bardzo szybkie w wykonaniu i jak najbardziej przydatne do chrupania w czasie oglądania np. meczu....
Przepis z tej strony.

Potrzebujemy:

1 kostka miękkiego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
6 łyżek cukru
skórka z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag mąki (około1 i 3/4 szkl.)

Cukier ucieramy razem z miękkim masłem na puch. Do masy dodajemy startą skórkę z pomarańczy i cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy, ciasto wałkujemy i wycinamy ciastka. Pieczemy ok. 12 min w 180 st.


sobota, 9 czerwca 2012

Bardzo szybki i łatwy torcik bezowy.

Tort zrobiłam już jakiś czas temu na urodziny Syna mojego.  Jest bardzo prosty do zrobienia bo  z gotowej bezy i ubitej śmietany. Szybki-jeżeli robi się go dzień wcześniej gdyż całą noc spędził w zamrażalce.Chociaż tak właściwie nie potrzebuje aż tyle czasu, szczególnie, że dodałam świeże truskawki i był problem z krojeniem, dlatego też nie ma zdjęcia w przekroju.

Potrzebujemy:

gotowy mały tort bezowy
pół litra śmietany kremówki
kilkanaście truskawek świeżych

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy, przekładamy nią gotowe blaty bezowe, możemy do środka jeszcze dodać świeże owoce. Na kilka godzin wkładamy do zamrażalki. I już....