środa, 30 listopada 2011

rogaliki z jabłkami.

Przepis na pyszne,lekkie i delikatne rogaliki z jabłkami od koleżanki z pracy. Robi je się szybko i jeszcze szybciej zjada. Ciasto nie jest słodkie, więc jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to musicie dodać więcej cukru. Myślę też, że jest to idealne ciasto na paszteciki.

Potrzebujemy:
kostka Kasi lub masła
3 dag drożdży
1 łyżka cukru
około pół szklanki kwaśnej śmietany 12%
3 szkl. mąki
2 jajka- osobno żółtka i białka
około 4 jabłek średniej wielkości
cukier do posypania rogalików

Przygotowanie:

W szklance mieszamy żółtka z drożdżami i śmietaną. Dodajemy do mąki posiekanej z masłem. wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 24 godziny (moje stało ok.4 godz.)
Z całości odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 6-8 części. Na każdy trójkącik kładziemy cząstkę jabłka,  zwijamy w kształt rożka. Każdy rogalik smarujemy ubitym białkiem i posypujemy cukrem kryształem lub brązowym. Pieczemy w 180 stopniach około 30 min.

Zamiast cząstek w całości robiłam też jabłka pokrojone w cienkie plasterki, posypane cukrem i cynamonem. Pycha....









poniedziałek, 21 listopada 2011

Makaron ręcznie robiony....

Jako dziecko nigdy nie lubiłam takiego swojskiego,ręcznie robionego makaronu. Zresztą jakoś teraz też nie jestem jego wierną fanką. Zawsze myślałam,że jest to bardzo wielka sztuka a tu okazuje się, że nie jest to nic trudnego. Tym bardziej- jak w moim przypadku- posiada się maszynkę do makaronu.
Maszynka jest piękna,srebrna, błyszcząca i jak na maszynkę do makaronu przystało- jest włoska. Dostałam ją od mojej Siostry na urodziny i niestety dosyć długo leżała nieużywana. Sposób wykonania makaronu i używania maszynki pokazała mi nasza włoska przyjaciółka Germana, z którą przygotowywałyśmy ciasto na lasagne.


Do zrobienia makaronu nie potrzeba dużo składników, bo tylko mąkę i jajka, ewentualnie trochę ciepłej wody do lepszego wyrobienia ciasta. Mąka powinna być dobrej jakości, ja użyłam mąki firmy Szczepanki ...... i niestety ciasto dobrze nie chciało mi się lepić( przy wałkowaniu rozpadało się) i wyrobić, a po ugotowaniu było trochę twarde, mimo tego, że było pół na pół zmieszane z krupczatką.





Potrzebujemy:

jajka
mąka
szczypta soli
ewentualnie trochę ciepłej wody.

Przygotowanie:

Na stole wysypujemy mąkę, dodajemy sól, pośrodku robimy wgłębienie w które wbijamy jajka. W zależności od tego ile mamy jajek tyle zużyjemy mąki. Ciasto należy dobrze wyrobić, tak aby nie kleiło się do rąk. Rozwałkowujemy na cienki placek, który kroimy na paski, zostawiamy na około 15 min. do podsuszenia. Do osolonego wrzątku dodajemy partiami makaron i gotujemy go do miękkości. Następnie dodajemy go do ulubionej zupki lub sosiku......

piątek, 11 listopada 2011

Kokosanki.

Dzisiaj pierwszy raz wypróbowałam przepis z porannego programu śniadaniowego. Przepis łatwy, szybki i przyjemny.Tak przynajmniej wyglądało w programie...Chociaż nie do końca ciasteczka wyglądają i chyba smakują jak to zachwalał Andrzej Polan-miały być lekko ciągnące w środku ale moim zdaniem to za duża ilość wiórek kokosowych do białek. Moich nie dało rady wycisnąć przez rękaw, ciasto było za gęste, więc formowałam je łyżką. Bałam się,że po upieczeniu będą się kruszyły ale jakoś wytrzymały w całości. Ogólnie w smaku dobre, zdecydowanie dla tych co lubią kokos, no i do ponownego wypróbowania....

Potrzebujemy:

50 g masła
100 g cukru
50 ml mleka
200 g wiórek kokosowych
2 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej (o której ja zapomniałam)
szczypta soli

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z połową cukru i mlekiem w garnku. Kiedy cukier się rozpuści dodać wiórki, wszystko mieszamy aż wiórki będą lekko uprażone (około 5 min,trzeba uważać ,żeby się nie przypaliły). Zostawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i  szczyptą soli na puch, mieszamy z mąką i przestudzoną masą kokosową. Szprycujemy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. około 20 min.