sobota, 22 października 2011

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Ciasto, które przedstawiam jest lekkie, czekoladowe o wyraźnym smaku pomarańczy. Proponuję upiec je od razu z podwójnej porcji bo bardzo szybko się kończy a smakuje "za jeszcze"... Pochodzi z tej strony

Potrzebujemy:
150 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki golden syrup
175 g cukru trzcinowego muscovado
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody
25 g gorzkiego kakao w proszku, przesianego
2 jajka
skórka otarta z 2 pomarańczy
sok z 1pomarańczy

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Wymieszać mąkę, sodę i kakao. Do maślanego kremu dodać jedną łyżkę sypkich składników i wmieszać jedno jajko. Dosypać kolejne dwie łyżki suchych składników i wmieszać kolejne jajko.
Dodajemy resztę suchych składników, skórkę z pomarańczy,na końcu stopniowo wlewamy sok. Uwaga- w tym momencie ciasto może wyglądać jakby było zważone ale tak może być.
Ciasto wlewamy do keksówki wyłożone papierem do pieczenia (keksówka ok 20cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 45 min. aż do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystudzenia.
Myślę ,że można je polać czekoladą lub podawać z ubitą śmietaną. My jedliśmy bez niczego-było super.