niedziela, 27 marca 2011

Sernik wg Nigelli Lawson z masłem orzechowym.

Sernik ten zrobiłam po obejrzeniu programu z Nigellą. Niesamowicie szybki i prosty do zrobienia. Jednak spód z orzechami to nie najlepszy pomysł, chyba że miałam za mało zmiksowane orzechy bo były za bardzo wyczuwalne w spodzie. A połączenie masy serowej z masłem orzechowym- zaskakujące, ogólnie ok.
Albo mi ogólnie nie smakują tego typu serniki, wolę bardziej nasze "rosy", z brzoskwiniami czy z samego twarogu trzykrotnie mielonego. Ale dla miłośników serników nowojorskich ciasto jak najbardziej polecam.

Potrzebujemy:

Na spód:
200 g herbatników
50 g orzechów solonych
50 g masła
50 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, wyłożyć dno tortownicy (ja miałam 24 cm), włożyć do lodówki.

Masa serowa:
500 g serka kremowego w temp. pokojowej
1 łyżka kwaśnej śmietany
3 jajka + 3 żółtka
200 g drobnego cukru
2 duże czubate łyżki masła orzechowego.

Wszystkie składniki masy serowej włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę, wylać na wyjęty z lodówki spód. Piec ok 50 min w temp. 170 st.

Polewa:
250 ml kwaśnej śmietany
100 g mlecznej czekolady
30 g brązowego cukru

Składniki polewy włożyć do garnuszka, podgrzewać na małym ogniu, na jednolity sos. Polewą polać ciasto i piec jeszcze ok. 10 min.


poniedziałek, 14 marca 2011

Ciasto karmelowe

Kiedy zobaczyłam to ciasto a szczególnie spływającą z niego polewę karmelową -uznałam, że to ciasto dla mnie.
Wprawdzie spodziewałam się czegoś innego, bardziej karmelowego. Dla mnie smakuje jak taki bardziej "szlachetny" murzynek. Myślę, że bardzo dobrze nadawałby się jako baza na tort. Ale polecam do wypróbowania go.

Potrzebujemy:
200g masła
200 g białej czekolady
200g ciemnego brązowego cukru
180ml gorącej wody
1 łyżka golden syrup
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka o temp. pokojowej
300g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Na polewę:
50 ml śmietany kremówki
40g masła
50g ciemnego brązowego cukru

Przygotowanie:

Czekoladę połamać,masło pokroić w kostkę,dodać wodę, ekstrakt, cukier i golden syrup włożyć do garnka, i mieszać  na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Zostawić do przestudzenia ok. 20 min.
Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku,mieszamy wszystko mikserem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z sodą, dodać do ciasta i wymieszać drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (ok.23 cm). Piec ok. 50 min. w temp.160 st.
Przestudzone ciasto polać polewą- wszystkie składniki włożyć do garnka, mieszać do wrzenia, na mniejszym gazie gotować jakieś 5 min, cały czas mieszając. Polewa powinna zgęstnieć.


poniedziałek, 7 marca 2011

Bombery

Przepis na ten obiadek znalazłam dawno temu na Wielkim Żarciu i szukając przepisu, żeby dodać linka znalazłam blog Aleex. super. jestem bardzo zadowolona bo Jej przepisy zawsze się sprawdzają i są niezawodne, no i opatrzone fajnymi zdjęciami.
Bombery  to lekko drożdżowe ciasto, z farszem i sosem pomidorowym. A farsz to dla każdego coś dobrego, u mnie za każdym razem jest inny. No i jest to cudowny i prosty sposób na przemycenie warzyw na które moje Chłopaki mają "długie zęby".

Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szkl. mąki
10 g drożdży (dałam 50)
3/4 szkl letniego mleka
szczypta soli
1 łyżka oliwy

Na nadzienie:
może być dowolne, ja dałam
4 pieczarki
1 cebula
1 marchewka
60 dag mięsa mielonego
1 mała cukinia

Sos:
5 pomidorów lub puszka krojonych
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula
ser


Przygotowanie:

Najlepiej zacząć od zrobienia sosu.Pomidory pokroić lub wyjąć z puszki i podsmażyć na łyżce oliwy, przecisnąć przez sito, dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem.

Mięso do farszu podsmażyć, przyprawić wg uznania. Warzywa potrzeć na grubych oczkach, podsmażyć i dodać do mięska.

Aby zrobić ciasto należy mąkę przesiać, wkruszyć do niej drożdże, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto i zostawić na chwilę do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto podzielić na porcje, rozwałkować, posmarować sosem, posypać serem i położyć nadzienie. Złożyć w sposób podany przez Aleex. Gotowe bombery posmarować oliwą, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec 15-12 min. w temp 180 st.

 
 Może nie wyglądają za apetycznie ale są naprawdę pyszne.

Można też podawać je z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub majonezowym.